Hogyan szabaduljak ki az ítélkezésből?

Gyakori, hogy az önmegismerés útjára éppen csak rálépett emberek azzal térnek vissza hozzám, hogy a kedvük elég hullámzó. Egyszer tökéletesen tisztában vannak vele, hogy mi a jó számukra, másszor belevesznek a feléjük érkező ítéletek tengerébe, és hosszabb-rövidebb időre sutba vetik a tudatosságot. Magam is sokszor belevesztem, és néha még most is választom ezt, de ritkábban, és akkor is csak rövidebb időre.

Azt senki sem mondta, hogy a tudatosság mindig könnyű, de igazából mi tesszük nehézzé magunknak.

Mások megítélnek, nem értenek, nem tudják befogadni, időnként a saját logikus elménk is dolgozik ellenünk korábbi tapasztalatain alapulva, mi pedig tudat alatt igyekszünk visszarendezni mindent a korábbi, jól megszokott, szokványos ítéletekkel teli kerékvágásba.

Concept of accusation guilty businesswoman person

Egészen addig, amíg aszerint definiáljuk magunkat, amit a társadalom ítélkezésein keresztül látunk, esetleg bevesszük, hogy ezek az ítéletek a sajátjaink, a helyzet változatlan marad. Az ítélkezés olyan alattomos, és nehezen észlelhető réteget von a tükörre, melyen keresztül nem láthatjuk meg igazi valónkat. Ehhez egy teljesen más nézőpontra van szükség.

Milyen volna az, ha azt mondanánk a felénk érkező ítéletekre, hogy oké, ez csak egy érdekes nézőpont. Mind-mind csupán egy érdekes nézőpont… Mások nézőpontja.

Egy másik ember nézőpontja, és nem az enyém. Azért fontos ez, mert ha valami a másik ember nézőpontja szerint problémás, azon mi nem tudunk változtatni, bárhogy is szeretnénk. Az hozzá tartozik, és nem hozzánk. Az ő saját, ítéletekkel bevont torz tükrük eredménye.

eating-disorders-morphed-body-image

Nekünk azon van lehetőségünk változtatni, ami hozzánk tartozik, ebben az esetben a saját magunkhoz fűződő kapcsolatunkon, és azon, hogy milyen mértékben hagyjuk, hogy mások ítéletei hassanak ránk. Ez a valóság a legkülönfélébb sémákat vonultatja fel előttünk, tele van tuti receptekkel, mintákkal, amiket nagyon trendi követni. Ha nem követed, megítélnek, és te is megítéled magad egészen addig, amíg éber nem leszel arra, hogy neked, és csak neked igazából mi is működik. Onnantól fogva a többi már tényleg csak egy érdekes nézőpont… Minden, ami nem terjeszti ki a te életedet csak egy érdekes nézőpont.

Abban a pillanatban, hogy saját magunkhoz fűződő viszonyunk megváltozik, a külvilág is másképp reagál, de legalábbis hozzánk már nem jut el a tőlük érkező ítélet.

Előfordul, hogy ekkor lesznek emberek, akik elfordulnak tőlünk, nem keresik a társaságunkat, és ha alaposabban szívünk mélyére tekintünk, akkor rájövünk, hogy igazából már mi sem igényeljük az övükét. Egyszerűen lemorzsolódnak, olyan társaságot keresnek maguknak, akiken ismét fog majd az ítélkezésük, és ha már nem az ítélkezéstől való félelemre összpontosítunk, mi is találunk magunknak új társakat, akikkel örömteli hozzájárulás lehetünk egymás életéhez.

Az út nem szükségképpen rögös, csupán mi tesszük azzá. Ha van kedved közösen rápillantani, hogy hogyan, látogass el a Változz magadért Facebook oldalra, ahol időről-időre találhatsz új eseményeket, csoportos foglalkozásokat, egész napos rendezvényeket, vagy kurzusokat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.